January 19, 2022

Detta problem är större än jag kunde ana

Idag hände det igen.

Jag fick ett meddelande (på Linkedin) från ännu en “Facebook Ads” konsult som valt att stänga ner sin verksamhet och letar nu efter ett nytt jobb och kontaktade mig. Han berättade om hur han förra året snabbt fick ca 7-8 kunder där hans jobb i princip bestod av att ladda upp deras annonsbilder och videor mot betalning. Facebooks algoritm skötte resten.

Life was good.

Sen kom iOS14.5 och Apple tyckte att deras användare skulle få vara anonyma online.

De ströp möjligheterna för Facebook att få 3:e parts data för alla som använder iOS14.5 och som väljer att inte bli spårade.

Vad hände då?

Facebooks algoritm skötte inte resten längre. Åtminstone inte alls lika bra.

Hans kunder blev missnöjda och avslutade samarbetet.
Hans intäkter ifrån “betala bara för resultat” uteblev.

Kostnaderna överstiger nu intäkterna för honom, trots hans slimmade lilla företag online.

Det räcker alltså inte längre att rent ‘mekaniskt’ kunna slänga upp en annons på Facebook och få samma resultat som tidigare.

(Tyvärr ser jag fortfarande flera som säljer in konceptet “starta din egna agency” till drivna personer som vill och drömmer om att starta något eget. Ofta med löftet ‘allt du behöver göra är att skapa lite annonser på Facebook för andra företagare’)

Förutom det så har konkurrensen blivit större och drivit upp priserna nästan med 100% de senaste året. Det betyder att om du tidigare betalade ca 100 kr i annonskostnad för att generera ett köp så kostar det dig 200 kr idag. Lägger vi till effekten av iOS14.5 ovanpå det, innebär det snarare ca 300 kr per köp.

Det är stor skillnad, eller hur?

Det är inget som man trollar bort lätt genom att enbart optimera i Ads Manager. Men det är det enda som vår kära vän och de flesta Facebook-konsulterna kan göra.

Vissa kallar det som sker nu på marknaden – för ett “blodbad bland Facebook-konsulter”.

Problemet är att de inte ställer frågor som en marknadsförare hade ställt sig själv eller sina kunder. De frågar bara vilka annonser de skall ladda upp och vilken budget de ska ha.

Här är frågorna som de inte ställer:

“Vill du att vi visar hur du kan öka ordervärdet vid varje köp?”

“Vill du få några bra prisstrategier som höjer dina marginaler och antalet köp?”

“Vill du veta hur du får data på intresserade som du äger och kan kommunicera med oavsett iOS14.5?”

“Vill du veta hur du kan öka livstidsvärdet automatiskt för varje kund (så de handlar oftare och fler produkter)?

“Vill du veta hur du skapar erbjudanden som får just dina potentiella kunder att stanna upp och agera direkt?”

“Hur du kan skriva så att det träffar rakt i hjärtat på de personer som du vill ha som kunder?”

Det är saker som en “riktig” marknadsförare jobbar med. Med detta på plats så kan de sälja produkter i nästan alla medier, inte bara på Facebook eller Instagram.

Det är av den anledningen som endast en av sex moduler i vårt coachingprogram handlar om just Facebook Ads strategier. I de andra modulerna och på live-callen så har vi fokus på svaren på frågorna som du nyss har läst.

Detta innebär inte att du helt plötsligt måste bli expert på 5 nya områden för att lyckas. Men du behöver kunna se helheten och veta hur saker hänger ihop. Med dagens teknik och med rätt vägledning så går det fortare än du kan tro.

Det är nu dags att lära sig mer än att rent mekaniskt bara ladda upp en Facebook-kampanj. Det finns inte så mycket värde i det längre.

I min senaste ROAS (return on ad spend) video så visar jag några saker som hjälper dig att bli lönsam igen med din annonsering.

Men om du verkligen vill få det plats genom att följa våra tydliga videoinstruktioner och ha oss att bolla med under hela vägen, så är det snabbaste steget att boka ett samtal med oss för att se vilka av dessa saker jag skulle fokuserat på först om jag var du.

Jonas “The Real Marketer” Carlström 🙂

PS. Jag hjälper e-handlare och företagare som redan har en försäljning igång att skala upp den till en miljonomsättning med ett bevisat system …Om det är något som du vill veta mer om så bokar du en tid som passar och fyller i formuläret på den här sidan.

RELEVANT RESURS

BLOGG
Våra senaste artiklar & guider
STÄNG
1
2
3
4

Kontaktuppgifter

Fyll i dina kontaktuppgifter

1
2
3
4

Välj kategori

Välj gärna det området du har frågor om.

1
2
3
4

Meddelande

Tillbaka
Nästa

Vi har tagit emot ditt meddelande!

Vi återkommer så snart som möjligt.

Hälsningar, The Paidsocial Team

Oops! Something went wrong while submitting the form.